DCT

Making information accessible

DITA Europe en DITA 1.2 in de praktijk

Date: 

donderdag, december 13, 2012 - 09:45

Op 12 en 13 november 2012 vond de DITA Europe 2012 conferentie plaats. Hierbij komen jaarlijks de Europese en een aantal Amerikaans spelers op het gebied van DITA bij elkaar om nieuwe ontwikkelingen met elkaar te bespreken en aan elkaar te laten zien waar iedereen mee bezig is.

DITA staat voor Darwin Information Typing Architecture. Het is een XML-specificatie ontworpen voor het ontwikkelen, publiceren en verspreiden van technische informatie. Deze op XML gebaseerde informatie-architectuur is een wereldwijd geaccepteerde standaard die wordt gebruikt voor het onderhouden en verbeteren van handleidingen en technische documentatie. Door gebruik te maken van de DITA-standaard wordt het schrijven, redigeren, publiceren en uitwisselen van informatie gemakkelijker, onder andere doordat de informatie wordt verdeeld in op zichzelf staande XML-topics en hergebruik wordt bevorderd.

Een van de interessantste onderwerpen op de conferentie waren de mogelijkheden van DITA 1.2. Deze tweede versie van DITA is al enige tijd beschikbaar en de meeste exploitanten van DITA-applicaties hebben inmiddels hun XML-editors zo aangepast dat ze de verbeterde functionaliteiten van DITA 1.2 ondersteunen. Hierdoor kunnen de gebruikers van deze editors onder andere de nieuwe manieren van specialisatie en hergebruik nog beter onderzoeken en inzetten.

DITA 1.2 biedt namelijk de mogelijkheid om de element- en attribuutset in te perken zonder dat de DTD hoeft te worden gespecialiseerd. Door het aanbrengen van ‘constraints’ kan de DITA-informatiearchitect zonder verdere specialisatie van de topics bepalen welke elementen en attributen niet gebruikt mogen worden. Ook biedt DITA 1.2 verbeterde mogelijkheden voor hergebruik. Door het verder ontwikkelen van ‘conrefs’ en ‘keyrefs’ is het hergebruik op contentniveau uitgebreid. Het wordt hierdoor steeds gemakkelijker om kleine stukken content over meerdere topics en publicaties te hergebruiken.

Lees meer op de site van OASIS, de non-profit organisatie die het gebruik van open standaards voor Global Information Management bevordert [link: http://dita.xml.org/], of neem telefonisch contact op met een van onze XML- en DITA-specialisten via +31 (0)345 637310 als u meer wilt weten over de mogelijkheden van content management met DITA XML.