DCT

Making information accessible

Workshop Technisch Auteurs

Workshop Technisch Auteurs

Date: 

Wednesday, September 25, 2013 - 10:15

DCT organiseerde op 19 september 2013 een informatieve en interactieve workshop voor haar gedetacheerde technisch auteurs. Locatie was de vestiging van DCT in Beesd.

Tijdens de inloop kregen de auteurs de gelegenheid met elkaar kennis te maken en bij te praten. De bijeenkomst werd ingeleid door Myrthe Entjes, Candidate Relations Executive bij DCT. Vervolgens liet haar collega David Koot, Language Engineer, zien hoe je in auteurs en publicatieoplossing Adobe FrameMaker kunt werken volgens het principe van topic based writing. Hierbij staat hergebruik van tekst centraal. Aan de hand van een business case maakte hij duidelijk hoe je FrameMaker in de praktijk kunt gebruiken bij het schrijven van technische documentatie. Het werd een interactieve sessie waar de auteurs actief meededen en veel vragen stelden.

Aansluitend stond Wim van der Schoor klaar om te beginnen met zijn ‘XML geneuzel’, zoals hij dat zo mooi noemt. Als business consultant komt Wim veel bij bedrijven en ziet hij hoe die omgaan met informatie en informatiemanagement. Hij begon zijn verhaal met een introductie van XML en gaf antwoord op vragen als ‘waar komt XML vandaan’, ‘wat is XML’ en ‘hoe kun je XML gebruiken’. De belangstelling van de deelnemers was gewekt. Tijdens de pauze voorafgaand aan de workshop werden reacties gehoord als ‘interessant’ en ‘nieuwe kennis’.

Toen iedereen met pen en papier in de aanslag weer op zijn plek zat ging de workshop van start. Na een stukje theorie haalde Wim van der Schoor het klassieke toneelstuk Hamlet van Shakespeare erbij voor de opdracht. De deelnemers moesten tekstdelen uit dit stuk benoemen en een informatiestructuur opstellen waarmee het stuk ingedeeld kan worden. De praktische aanpak zorgde voor veel vragen, opmerkingen en aanvullingen. Het eindresultaat van de samenwerking was een informatiemodel waarmee Hamlet kon worden omgezet naar XML.

Als afsluiting legde David Koot kort uit hoe je XML met FrameMaker kunt vormgeven en wat het resultaat daarvan is bij publicatie.

Na afloop van de workshop konden de genodigden nog even napraten onder het genot van een hapje en een drankje. ‘Nieuwe kennis’, ‘nieuwe inzichten’ en ‘theorie toepassen in de praktijk was leuk om te doen’ waren de positieve reacties. We kijken terug op een geslaagde workshop. Bent u er de volgende keer ook bij?